Overslaan naar inhoud
Menu
Logo Nelleke de Wit
  • Home
  • Algemeen
    • Documenten
  • Over homeopathie
  • Behandelingen
  • Contact
  • Nieuws
  • Privacy
Logo Nelleke de Wit

Borstvoeding

Geplaatst op augustus 13, 2022augustus 23, 2022 door Nelleke De Wit

Borstvoeding is de ideale voeding voor een gezonde groei en ontwikkeling van een kind .

Maar niet iedere moeder die borstvoeding wil geven, gaat dit even gemakkelijk af.

Er kunnen heel wat kleine en grote problemen zich voordoen, voordat de borstvoeding op gang komt, en op een ontspannen manier gegeven kan worden.

Waar de reguliere gezondheidszorg niet veel meer te bieden heeft dan flesvoeding, als borstvoeding niet op gang komt, of als er ongemakken zijn, kun je met homeopathie veel meer bieden.

Borstvoeding natuurlijk

Borstvoeding: wat is er natuurlijker dan moedermelk voor een baby. Onder invloed van hormonen tijdens de zwangerschap worden de borsten voorbereid, en als een vrouw bevallen is, kan de baby gelijk aangelegd worden, en drinken. De melk is helemaal aangepast op de behoefte van een baby.

Kinderen tot de leeftijd van ongeveer zes maanden hebben over het algemeen geen andere voeding nodig dan moedermelk. Vanaf 6 maanden kan borstvoeding langzaamaan aangevuld worden met andere voedingsmiddelen en dit kan worden voortgezet zolang moeder en kind dat wensen.

En naast de perfecte samenstelling qua voeding bevat moedermelk ook afweerstoffen tegen ziektekiemen, waardoor een baby beschermd is met de antistoffen van de moeder.

Het geven van borstvoeding bevordert ook de gezondheid van de moeder: door het aanleggen van de baby trekt de baarmoeder samen, en komt die sneller in de oude vorm terug. En het stimuleert de hechting tussen moeder en kind.

Is flesvoeding een goed alternatief?

Veel zorgverleners zijn er tegenwoordig wel van overtuigd, dat het goed is als moeders kiezen borstvoeding te gaan geven, maar ze stralen ook uit, dat het niet erg is als het niet lukt, omdat er een goed alternatief zou zijn met flesvoeding. En laten we eerlijk zijn: we mogen blij zijn, dat er flesvoeding is, als er omstandigheden zijn dat borstvoeding niet mogelijk is.

Maar de basis van flesvoeding is koemelk. En dat is toch een heel andere samenstelling dan moedermelk.

In koemelk zit een veel grotere hoeveelheid lactose dan in borstvoeding.

De hoeveelheid van het enzym lactase die nodig is om de overdosis aan lactose in de koemelk af te breken, kan door een baby niet worden aangemaakt. Daardoor ontstaan er al in de babytijd verstoringen in het lichaam. Veel baby’s krijgen niet gelijk problemen na het drinken van koemelk, maar in de loop van het leven blijken toch wel veel mensen problemen te hebben met het verwerken van de melksuikers.

Maar er zijn ook baby’s die vanaf het begin het niet verdragen en een allergie ontwikkelen.

Koemelkallergie kan op verschillende manieren zich uiten. Niet alleen eczeem, met name in de elleboog- en knieholtes, maar ook buikpijn, en diarree kan het gevolg zijn.

Verder is het mogelijk, dat baby’s hier ook last van krijgen, als de moeder die borstvoeding geeft, zelf (veel) melk drinkt.

Bij huilbaby’s kan het goed zijn om naar de voeding te kijken, en naar de voeding van de moeder.

Borstvoeding vanzelfsprekend?

De meeste zwangere vrouwen zijn van plan om na de bevalling borstvoeding te gaan geven, kortere of langere tijd.

Maar helaas is het niet altijd zo, dat het als vanzelf gaat. Er kunnen allerlei kleine of grote problemen zich voordoen. Soms komt de borstvoeding maar moeizaam op gang, en tepelkloofjes, stuwing of borstontsteking kunnen een ontspannen voeden in de weg zitten. En bij een postnatale depressie kan het erg moeilijk zijn om een band met de baby op te bouwen, en borstvoeding te geven.

Hulp als borstvoeding niet vanzelf gaat

Waar in vroegere tijden vrouwen elkaar hielpen in families, met hun eigen ervaring, zijn moeders nu vaak op zichzelf aangewezen, en is het heel belangrijk hoe de kraamverzorgster zelf denkt over borstvoeding en of ze ervaring hierbij heeft.

Iedereen die betrokken is bij zwangerschap, bevalling en het begeleiden in de kraamtijd zou geschoold moeten zijn over over de anatomie en fysiologie van borstvoeding geven en in het begeleiden daarbij.

Veel zorgverleners weten wel, dat het heel goed is als moeders kiezen om borstvoeding te geven, maar stralen ook uit, dat het niet erg is als dat niet lukt of als ze kiezen voor kunstvoeding.

Moeders aanmoedigen om borstvoeding te geven is één ding, maar niet iedereen heeft voldoende kennis en kunde om goede hulp te bieden, als het niet goed gaat.

Er zijn de laatste decennia wel lactatiekundigen, die speciaal voor opgeleid zijn, en ingeroepen kunnen worden..

Wat veel mensen niet weten, is dat homeopathie heel goed kan helpen als borstvoeding niet op gang komt, en bij ongemakken die zich kunnen voordoen bij borstvoeding geven. Ze kunnen heel snel verbetering geven, zodat borstvoeding de baby een goede basis kan geven voor het verdere leven, en het bijdraagt aan het welzijn van moeder en kind.

Op de site van www.klassiekehomeopathie.nl is informatie te vinden, en kun je zoeken naar een homeopaat in de buurt.

Maart 2022

Berichten

  • Alles

Website beheerd door Fokke Jan Haveman

©2023 | Aangedreven door WordPress & Superb Themes